شریان LAD یا شریان نزولی قدامی چپ یکی از مهم ترین شریان های کرونر قلب است که نقش حیاتی در تأمین خون این عضله ایفا می کند. این شریان به بخش جلویی و عمده دیواره بطن چپ و سپتوم بین بطنی خون رسانی می کند و از این رو برای عملکرد قلبی بسیار مهم است.
چرا رگ lad اهمیت دارد؟
این شریان به دلیل ویژگی های زیر اهمیت دارد:
- موقعیت مکانی: شریان LAD از شریان کرونری چپ نشأت می گیرد و در شیار بین بطنی قدامی در جلوی قلب قرار دارد.
- 2. شاخه ها: شریان LAD دارای چندین شاخه کوچک تر به نام شاخه دیاگونال و سپتال است. شاخه های دیاگونال دیواره های جانبی بطن چپ و شاخه های سپتال، سپتوم بین بطنی را تغذیه می کنند.
- نواحی خون رسانی: بیشتر قسمت های بطن چپ، قسمت قدامی سپتوم بین بطنی، بخش کوچکی از بطن راست.
تشخیص مشکلات شریان LAD:
آنژیوگرافی کرونری، روش اصلی تشخیص مشکلات مربوط به شریان LAD است. هر چند، تست های غیرتهاجمی مانند اکوکاردیوگرافی استرس و سی تی اسکن قلب نیز می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
اگر نمی دانید که شما به آنژیوگرافی نیاز دارید یا نه مقاله ی چه زمانی آنژیوگرافی لازم است را مطالعه کنید.
علائم انسداد شریان چیست؟
آیا علائم انسداد شریان را می شناسید؟ اگر شریان مسدودی دارید، ممکن است متوجه آن نشوید؛ چرا که نمی توانید آن را احساس کنید، بنابراین بسیاری از افراد تا زمانی که دچار یک وضعیت اورژانسی مانند حمله قلبی نشوند، نمی دانند که به انسداد شریان دچار هستند. خوشبختانه، برخی روش های درمانی و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی، می توانند به کاهش خطر انسداد شریان کمک کنند.
درمان مشکلات شریان LAD:
آنژیوپلاستی و استنت گذاری، برای باز کردن انسداد در شریان استفاده می شود و در موارد شدیدتر، ممکن است به مداخله جراحی (CABG) نیاز باشد.
درباره ی آنژیوپلاستی ضایعات پیچیده بخوانید!
حقایق جالب در مورد شریان LAD:
- به دلیل نقش حیاتی آن در تأمین خون به عضله قلب، انسداد در شریان LAD اغلب باعث بروز علائم شدیدتری نسبت به انسداد در سایر شریان ها می شود.
- ورزش منظم و رژیم غذایی سالم می توانند به حفظ سلامت شریان LAD و کاهش خطر انسداد کمک کنند.
علت انسداد شریان چیست؟
انسداد شریان معمولاً ناشی از آترواسکلروز است. این بیماری زمانی رخ می دهد که چربی، کلسیم، کلسترول و سایر مواد در شریان ها (همان رگ هایی که خون را در سراسر بدن حمل می کنند) رسوب کنند.
وقتی آترواسکلروز در شریان های کرونر (که خون را به قلب می رسانند) رخ می دهد، باعث بروز بیماری عروق کرونر می شود. در واقع، آترواسکلروز شایع ترین علت این بیماری به حساب می آید.
مقایسه علائم آنژین و حمله قلبی
درد قفسه سینه (آنژین) یکی از شایع ترین علائم انسداد شریان است. اما این یکی از شناخته شده ترین علائم حمله قلبی نیز هست، بنابراین تشخیص اینکه آیا درد قفسه سینه یک وضعیت اورژانسی است یا خیر، می تواند دشوار باشد.
تفاوت در این است که درد قفسه سینه با استراحت از بین می رود یا خیر؛ به عنوان مثال، معمولاً آنژین را هنگام فعالیت بدنی یا واکنش احساسی شدید، تجربه می کنید. اما این درد با استراحت یا آرام شدن از بین می رود. در حمله قلبی، درد قفسه سینه حتی در حالت استراحت نیز ادامه می یابد. آنژین یک بیماری نیست، بلکه علامت یک بیماری جدی تر مانند بیماری عروق کرونر است. درد آنژین ممکن است:
- در استخوان سینه (جناغ) شروع شود
- به بازوی چپ یا شانه گسترش یابد
- و به فک یا پشت بدن برسد.
علائم دیگر آترواسکلروز (انسداد شریان)
سایر علائم انسداد شریان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سرگیجه یا ضعف
- تپش قلب یا احساس تند شدن ضربان قلب
- حالت تهوع یا تعریق
- تنگی نفس
- نبض ضعیف یا غیر قابل تشخیص
- صدای وزوز (بروئی) در شریان
- فشار خون پایین در یکی از بازوها یا پاها
در صورت داشتن علائم انسداد شریان چه باید کرد؟
اگر دردی در قفسه سینه خود حس می کنید که با فعالیت افزایش می یابد و با استراحت از بین می رود، با پزشک خود تماس بگیرید. ممکن است به آزمایش هایی برای بررسی یا رد کردن انسداد شریان نیاز داشته باشید. اگر بدون هیچ فعالیت بدنی، ناگهان دچار درد قفسه سینه شده اید، ممکن است نشانه ای از حمله قلبی باشد. در این صورت، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
چگونه خطر انسداد شریان را کاهش دهیم؟
با انجام موارد زیر می توانید خطر ابتلا به آترواسکلروز و بیماری عروق کرونر را کاهش دهید:
- تغذیه سالم و مغذی
- ورزش منظم
- مدیریت استرس با تکنیک های سالم
- مصرف دارو برای کاهش کلسترول یا فشار خون، در صورت نیاز
- ترک سیگار
تشخیص زودهنگام آترواسکلروز، بهترین پیشگیری است
اگر آترواسکلروز زود تشخیص داده شود، تا حد زیادی قابل درمان است. در نتیجه، منتظر بروز علائم نباشید و از سلامت قلب خود مراقبت کنید. برخی از آزمایش هایی که انسداد شریان های قلب را نشان می دهند، عبارتند از:
- اکوکاردیوگرافی
- آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری (CTA)
- آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA)
- سونوگرافی داخل عروقی