دسته بندی: بیماری های قلبی, جراحی قلب باز

تعویض دریچه آئورت قلب بدون جراحی و عوارض جانبی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

قلب دارای چهار دریچه یک طرفه است که در مسیرهای ورودی و خروجی قلب وجود دارند. این دریچه‌ها وظیفه حرکت خون به داخل و خارج بخش های مختلف قلب را به عهده دارند. دریچه آئورت یکی از این چهار دریچه است که که خون را از بطن چپ به درون سرخرگ آئورت (که سرخرگ اصلی خروجی از قلب است و خون را به اندام ‌ها می‌‌فرستد) هدایت می‌‌کند.

زمانی که این دریچه تنگ یا مشکل دار شود (تنگی آئورت)، خون کمتری از قلب به بیرون فرستاده شده و در موارد وخیم‌تر (زمانی که دهانه این دریچه بسته شود) خون به ریه نشت می‌کند. بنابراین، در مواردی که تنگی آئورت بسیار شدید است، شما به یک دریچه جدید نیاز خواهید داشت.

تعویض دریچه آئورت بدون جراحی چیست؟

TAVI که مخفف «تعویض دریچه آئورت بدون جراحی» است، روشی است که در آن بدون هیچگونه جراحی یک دریچه جدید جایگزین دریچه آسیب دیده شما می‌شود.

در این روش درمانی، یک دریچه آئورت جدید (بدون برداشتن دریچه آسیب دیده فعلی) در جای دریچه آسیب دیده قرار می‌گیرد. این عمل تحت بی حسی موضعی و با هدایت اشعه ایکس انجام می شود.

پزشک به کمک یک کاتتر، دریچه جدید را به سمت دریچه قدیمی قلب هدایت می کند. زمانی که کاتتر به ناحیه مورد نظر رسید، دریچه جدید به کمک بالن باد شده و جایگزین دریچه قبلی می شود.

تعویض دریچه آئورت قلب بدون جراحی

نحوه انجام تعویض دریچه قلب بدون جراحی

تعویض دریچه آئورت بدون جراحی به کمک آرامبخش و تحت بی حسی موضعی انجام می شود. مدت زمان این عمل معمولاً 1 الی 2 ساعت است.

  1. ناحیه کشاله ران و مچ دست شما ضد عفونی شده و با یک پارچه استریل بزرگ پوشانده می شوند. کشاله ران (و در برخی موارد مچ دست) با بی حسی موضعی کاملاً بی حس می گردد. ممکن است برای 30 ثانیه در این ناحیه احساس سوزش کنید. در طول عمل شاید احساس فشار ریزی کنید، اما درد در حین عمل عادی نیست! اگر دچار هر گونه درد یا ناراحتی در حین عمل شدید، پزشک را در جریان قرار دهید تا بی حسی یا آرامبخش بیشتری تزریق کند.
  2. حداقل 3 لوله باریک و توخالی در ورید و شریان های کشاله ران (گاهی اوقات مچ دست) قرار داده می شود. این لوله ها امکان دسترسی کاتترها را فراهم می سازند.
  3. برای جایگذاری دریچه جدید، بالونی که انتهای کاتتر قرار دارد در ناحیه مورد نظر باد شده و دریچه آئورت فعلی را گشاد می کند. این کار به منظور ایجاد فضای مناسب برای دریچه جدید انجام می شود. در طول عمل، ضربان قلب شما با استفاده از دستگاه خاصی در طول هر بار باد کردن بالون تحریک می شود.
  4. بعد از نصب دریچه جدید، برای اطمینان از نحوه عملکرد صحیح و عدم نشتی این دریچه، فشار اندازه گیری می‌شود.
  5. قبل از برداشتن کاتترها و لوله ها، تصاویر نهایی اشعه ایکس ثبت می‌شود.
  6. کم کم اثر آرامبخش کمتر شده و شما کاملاً هوشیار خواهید شد.

مراحل عمل تاوی قلب

آمادگی قبل از تعویض دریچه قلب

ناشتایی: شش ساعت قبل از عمل، از خوردن هرگونه مواد غذایی خودداری کنید. ممکن است پزشک اجازه دهد تا دو ساعت قبل از عمل به نوشیدن مایعات شفاف (مثل آب، چای کمرنگ و …) ادامه دهید. خوردن شیر اکیداً ممنوع است. زیرا این نوشیدنی جزء مواد غذایی محسوب می‌شود. ممکن است نیاز باشد که داروهای معمول خود را با مقداری آب مصرف کنید.

آلرژی: در صورت داشتن هرگونه حساسیت دارویی، آلرژی غذایی یا واکنش قبلی به کنتراست اشعه ایکس (رنگ)، پزشک و تیم درمان خود را در جریان بگذارید.

دیابت: ابتلا به دیابت از مواردی است که از همان ابتدا باید به پزشک و تیم درمان گفته شود. ممکن است قبل یا بعد از عمل، نیاز به تغییر دوز داروی انسولین یا دیابت توسط متخصص قلب شما باشد.

داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده خون): اگر داروهای ضد انعقاد (مثل وارفارین، ریواروکسابان، دابیگاتران) مصرف می کنید، در زمان رزرو زمان عمل این موضوع را به اطلاع کارکنان بیمارستان برسانید. معمولاً پزشک توصیه می کند که چند روز قبل از عمل، مصرف این داروها را قطع کنید (معمولاً سه روز).

داروها: معمولاً می توانید داروهای فعلی خود را ادامه دهید؛ البته در مورد تمام داروهای فعلی خود باید با متخصص قلب مشورت کنید.

بعد از عمل تعویض دریچه قلب

بعد از عمل تعویض دریچه آئورت قلب مراحل شرایط زیر را خواهید داشت:

  • بعد از تعویض دریچه آئورت بدون جراحی برای بهبودی و نظارت دقیق به بخش مخصوص قلب (ICU) منتقل می‌شود. به تشخیص پزشک می‌توانید 1 یا 2 روز بعد از عمل مرخص شوید.
  • حتماً برای رفتن به خانه باید یک همراه داشته باشید.
  • به دلیل تزریق آرامبخش ممکن است کمی بعد از عمل دچار حواس پرتی یا کاهش تمرکز شوید. همچنین، احتمال خونریزی از ناحیه برش (مچ دست یا کشاله ران) وجود دارد.

مزایای تعویض دریچه آئورت بدون جراحی

مزایای تعویض دریچه آئورت بدون جراحی عبارتند است:


  • تعویض دریچه آئورت بدون جراحی باعث افزایش کیفیت و طول عمر افراد مبتلا به تنگی شدید آئورت می‌شود.
  • این روش علائم آزاردهنده ای مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه و غش در بیماران مبتلا به تنگی دریچه آئورت را کاهش داده یا رفع می کند.
  • تعویض دریچه آئورت بدون جراحی خطر ابتلا به نارسایی قلبی زنان و مردان در آینده را کاهش می دهد.
  • تحقیقات نشان داده اند که افراد مبتلا به تنگی دریچه آئورتی که تحت TAVI قرار گرفته اند، بیشتر از بیمارانی که از این عمل امتناع کردند، عمر می‌کنند.
  • بر اساس تحقیقات انجام شده، تعویض دریچه آئورت بدون جراحی در بیمارانی که ریسک بالایی برای عمل قلب باز داشتند، گزینه مناسب و موثری می‌باشد.
  • تعویض دریچه آئورت بدون جراحی یک روش کم تهاجمی است که با خطر عفونت کمتر، نقاهت کوتاه تر و مدت زمان بستری کمتری نسبت به جراحی های سنتی قلب همراه است. برش های کوچک این عمل، آسیب کمتری به سینه و عضله قلب وارد می‌کنند. همین امر باعث کاهش درد بعد از عمل شده و سرعت بهبودی افزایش می‌یابد.
  • تعویض دریچه آئورت بدون جراحی تحت بی حسی موضعی و تزریق آرامبخش انجام می شود. بنابراین شما در این روش درمانی خطرات مرتبط با بیهوشی عمومی را نخواهید داشت (به خصوص افرادی که سایر بیماری ها را دارند)
  •  شما می‌توانید مدت کمی بعد از عمل به فعالیت های روزانه مانند کار، ورزش و رانندگی بازگردید.
تعویض دریچه آئورت

خطرات عمل تعویض دریچه آئورت قلب

این عمل با عوارضی همراه است که شامل موارد زیر می‌شود:


  • خونریزی در محل انجام آنژیوگرافی از دست یا کشاله ران
  • عدم باز شدن کامل دریچه به دلیل رسوب کلسیم
  • نشت از اطراف دریچه مصنوعی آئورت
  • بلوک قلبی و نیاز احتمالی به ضربان‌ساز دائمی
  • احتمال پارگی حلقه دریچه آئورت و لزوم جراحی فوری
  • و در موارد نادر، سکته مغزی

آیا تعویض دریچه آئورت بدون جراحی گزینه مناسبی برای من است؟

انتخاب مناسب ترین روش درمانی برای تنگی دریچه آئورت کاملاً فردی بوده و به عواملی مثل وضعیت قلب، سلامتی، سن و خواسته‌های شما بستگی دارد.

قطعاً تیم درمانی شما در مورد مزایا و معایب روش های درمانی مختلف، اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار می دهد. برخی از افراد ممکن است به دلیل بیماری های مختلفی قادر به بیهوشی عمومی و جراحی قلب باز نباشند. از سوی دیگر، آناتومی دریچه آئورت در برخی افراد ممکن است به گونه ای باشد که جراحی باز برایشان منطقی‌تر باشد.

هنگام بررسی مزایا و معایب هر روش، اولویت های خود را در نظر بگیرید. نتیجه ی یک مطالعه نشان داده است که 79/5٪ بیماران تعویض دریچه آئورت بدون جراحی را ترجیح می دهد. دلیل این امر می تواند مزایایی مانند نرخ مرگ و میر کمتر، کم تهاجمی بودن و بازگشت سریع تر به زندگی عادی باشد.

دکتر پیمان اشرفی

متخصص قلب و عروق

مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

دسته بندی: آنژیو, بیماری های قلبی

دسته بندی: بیماری های قلبی

دسته بندی: بیماری های قلبی

جستجو کنید